Στου αιώνα το φευγιό

«...Άκουσα τον κεραυνό να πέφτεi, και πριν μια τρομερή βροντή. Άκουσα ένα κύμα να βρυχάται, να θέλει να πνίξει όλη τη γη. Άκουσα εκατό τυμπανιστές, τα τύμπανα να χτυπάνε δυνατά. Άκουσα χίλιους ανθρώπους να ψιθυρίζουν και κανείς να μην ακούει προσεκτικά. Άκουσα έναν της πείνας να πεθαίνει και πολλούς να γελάνε βροντερά. Άκουσα το τραγούδι ενός ποιητή που πέθανε σαν το σκυλί στ' αμπέλι. Άκουσα ένα παλιάτσο σε μιαν αλέα να κλαίει και κανείς να μην τον θέλει. Και μια άγρια, ναι, μια άγρια, μια άγρια, ω, άγρια, σου λέω άγρια, μια άγρια βροχή θα πέσει.»



Bob Dylan

Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010

Σαν σήμερα...

Σαν σήμερα πέθαναν άνθρωποι για να ελευθερώσουν την Ελλάδα. Κι εμείς γιορτάζουμε αυτή τη μέρα-λίγο πρόωρα, αλλά την γιορτάζουμε. Σαν σήμερα, λοιπόν, πέθαναν άνθρωποι στο όνομα της ελευθερίας. Στο όνομα της ελευθερίας που έρχονται τώρα να καταπατήσουν κομματόσκυλα που έχουν εξουσία. Σήμερα-μια ημέρα που τονίζω γιορτάζουμε την εθνική μας ελευθερία- μάζεψαν μαθητές 16 και 17 ετών σε μια γωνία στο προαύλιο του σχολείου. Εκεί, στριμωγμένοι όλοι σαν τα πρόβατα που οδηγούνται στη σφαγή. Γύρω-γύρω είχε κάγκελα και μπροστά τους οι καθηγητές και ο διευθυντής μας, να τους κλείνουν την μόνη διέξοδο. Ένας καθηγητής χειροδίκησε. ΑΙΣΧΟΣ! Δεν λέω ότι πόνεσε. Δεν ξέρω αν πόνεσε. Το σώμα μπορεί να μην ένιωσε τίποτα. Η ψυχή όμως; Ο πληγωμένος εγωισμός του μαθητή; Αναρωτήθηκε κανείς γι’ αυτόν; Ε, λοιπόν αναρωτιέμαι εγώ. Έβλεπα το μισό σχολείο να κατεβαίνει από τις σκάλες και να μαζεύονται όλοι σ’ εκείνη τη γωνία που σας έλεγα. Σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι. Τους έστησαν εκεί, απέναντι από όλους τους «καλούς» μαθητές που είχαν έρθει στην ώρα τους, έτοιμοι να τους εκτελέσουν. Κι όλα αυτά γιατί απλά δεν κατέβηκαν για προσευχή! Καθώς έβλεπα τι γίνεται σε βάρος των παιδιών, εξοργίστηκα. Έβλεπα τους καθηγητές να στέλνουν στη γωνία ολοένα και περισσότερους και αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να χειροκροτήσω. Δεν ξέρω γιατί. Σίγουρα όχι για να ενθαρρύνω τους καθηγητές. Το έκανα. Χειροκρότησα. Ακολούθησαν κι άλλοι, κι άλλοι, κι ακόμη περισσότεροι. Περνούσαμε από μπροστά τους και τους λέγαμε: «Μην μασάτε ρε!» Ύστερα ήρθαν και οι εκβιασμοί: «Γι’ αυτό που κάνατε δεν θα πάτε 4ήμερη!» Δεν έχω αισθανθεί πιο ταπεινωμένη στη ζωή μου. Ακόμα κι αν δεν ήμουν εγώ ανάμεσα στους «αποδιοπομπαίους τράγους», ντράπηκα. Ντράπηκα που ανήκω σ’ αυτή τη κλειστή κοινωνία, που λέγεται σχολείο, και τα πράγματα είναι έτσι. Σαν σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουμε την ελευθερία. Μια ελευθερία ψεύτικη, πλαστή και εικονική. Σαν σήμερα…

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η έσχατη ταπείνωση.Η παραβίαση των μαθητικών δικαιωμάτων και η αντιμετώπιση αναμορφωτηρίου, συνιστούν κατ΄εμέ αξιόλογα παραδείγματα έλλειψης παιδείας και ανθρωπιάς. Η ιεραρχική ανωτερότητα φαίνεται ότι ώθησε ορισμένους εκπροσώπους του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε ενέργειες αντιπαιδαγωγικές και ανώριμες. Απειλές και προσβολή της μαθητικής προσωπικότητας μου δημιούργησαν την ανάγκη να εκφράσω την απόγνωσή μου,έστω και μέσα από τον εν λόγω ιστότοπο. Ντρέπομαι.

Flying.High.Dead.Angel είπε...

Αχ,Δημήτρη.Μας διακατέχουν τα ίδια ακριβώς συναισθήματα.Υποτίθεται ότι είναι "παιδαγωγοί". Ειδικά εκπαιδευμένοι άνθρωποι,ώστε να συναναστρέφονται με παιδιά και εφήβους...Σκ@τ@ στα μούτρα μας...και στα δικά τους!Με ελάχιστες εξερέσεις,φυσικά...Κι εγώ ντρέπομαι...ντρέπομαι πολύ

Jimmy Ramone είπε...

OTI KAI NA PEIS INE LIGO.....PANTOS ELPIDOFORO INE OTI DEN INE OLOI ETSI...IPARXOUN ANTRHOPOI,KATALABENETE GIA PION LEO,OI OPIOI DEN INE SAN TA TOMARIA TA ALLA...IPARXOUN KATHIGITES POU PANO APO OLA INE ANTHROPOI...

Flying.High.Dead.Angel είπε...

Το πάνω απ'όλα λογοπαίγιο,Jimmy?!
Αυτόν είχα στο μυαλό μου όταν έλεγα: "Με ελάχιστες εξερέσεις"

dimitris είπε...

eilikkrina me afise ekplikto h sthri3i tou agapimenou mas ka8igiti.....ti tous ma8ainoun ekei sta panepistimia re gamoto...einai paidagwgoi kai ipeu8inoi gia thn swsti diamorfwsi xaraktirwn..!!

Ανώνυμος είπε...

telika la8os tin onomasan tin tainia.....to ksilo vgike apo to 2o geniko lykeio......

Jimmy Ramone είπε...

ine anikanoi gia epikinonia kai kathimeri prostrivei me mathites....

Flying.High.Dead.Angel είπε...

Μπορεί να το κωμικοποιούμε,αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή.Και δεν αισθάνομαι ότι υπερβάλω.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
dimitris είπε...

proswpiki mou ektimisi einai oti exoume aggi3ei ta oria ths ipervolis.....

Jimmy Ramone είπε...

thelo gnomi tou MEGALOU...kserete pios ine autos....!!!!

Lullaby είπε...

vasika nomizo oti leitourgoun simfona me ta metra pou efarmozan oi dikoi tous ka8igites....tora omos einai 2010 kai oxi 1960.....50 xronia meta,ki omos vlepoume oti to xastouki se orismenes periptoseis kala kratei.....pou nomizoun oti zoune???

Flying.High.Dead.Angel είπε...

Κι εγώ αυτό λέω,lullaby...Ας τους πει κάποιος ότι είμαστε στον 21ο αίωνα κι ότι δεν διδάσκουν σε αναμορφωτήριο!!!

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης είπε...

Καλορίζικοι, ρε. Νομίζω όμως ότι χρειάζεται κάποια αισθητική αναβάθμιση (η προηγούμενη ταπετσαρία ίσως ήταν λίγο καλύτερη - γνώμη μου.)Ένα πράγμα περίεργο: όπου ηλεκτρονική σελίδα, εκεί η Εβίτα. Εν πάση περιπτώσει. Αφήστε τα περί αγαπημένου και τις μυθοποιήσεις. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Δεν είναι μόνο ή τόσο ζήτημα προσώπου, καλού ή κακού ανθρώπου. Αλλού είναι το πρόβλημα, αλλά ελπίζω να το βρείτε μόνοι σας.
Πάντως, νομίζω ότι το μέχρι στιγμής κλίμα ήταν καλό στο σχολείο. Καλό θα ήταν να το κρατήσουμε έτσι. Πράγμα που προϋποθέτει προσπάθεια κι από σας κι από μας (λέω κι από μας).

Flying.High.Dead.Angel είπε...

Το γεγονός ότι θα φάω δούλεμα ΚΑΙ για το blog,το’χω πάρει απόφαση οπότε το παραβλέπω…(αλλά αύριο είναι μια πολύ ωραία μέρα…όλα εδώ πληρώνονται!:P) Κι εμένα η προηγούμενη μου άρεσε περισσότερο,αλλά ο Jimmy έχει άλλη άποψη.
Κύριε είναι τυχαίο όμως που μόνο εσείς μας υποστηρίξατε?! Δεν είναι…Για να’μαι ειλικρινής, νόμιζα πως κι εσείς το βουλώσατε και δεν είπατε τίποτα-και είχα εκνευριστεί οφείλω να ομολογήσω- αλλά τα παιδιά με ενημέρωσαν για το αντίθετο (ευτυχώς). Όσο για το «καλό» κλίμα…το αφήνω ασχολίαστο. Αλλά μετά τα όσα έγιναν σήμερα…εγώ δεν μπορώ να το βουλώσω. Γιατί έγιναν κι άλλα, που με αφορούν προσωπικά. Βρίσιμο, φωνές και νταηλίκια γενικότερα. Οπότε μην μας λέτε να προσπαθήσουμε. Εγώ, προσωπικά, δεν μπορώ! Και κάτι μου λέει ότι την Παρασκευή θα φάω μια ωραιότατη αποβολή!